Hoe zien de energieprijzen er in 2023 uit?


Op elke kringverjaardag wordt er over gepraat: de hoge gasprijzen. De mensen met een vast energiecontract kunnen maar beter hun mond houden, want het leed ligt bij de mensen met een variabel contract. De energierekening pakt soms wel 4 keer zo duur uit als voorheen. We leven allemaal in onzekere tijden en we hopen dat de gasprijzen in 2023 gunstiger zijn. Maar hoe zien de energieprijzen er in 2023 uit?

Vroeger toen onbezorgd stoken nog normaal was

De energieprijzen zijn niet voor niks 4 keer zo hoog als voorheen. Door toenemende vraag naar energie en de afnemende toevoer van gas uit Rusland is gas een zeldzame brandstof geworden. De tijd dat je de verwarming kon laten draaien als je van huis was, is helaas voorbij. Aan de ene kant levert het stress op, maar aan de andere kant zorgt het voor bewustzijn over ons verbruik.

Energieplafond: de energieprijzen voor 2023 zijn bekend

Veel stress dus, maar gelukkig ook een lichtpuntje aan het einde van de donkere tunnel. De regering kondigde laatst een energieplafond voor alle huishoudens aan. Dit houdt in dat er vanaf 1 januari 2023 een maximale prijs komt voor het gemiddelde energieverbruik van een huishouden. Als je hier overheen gaat, betaal je dus de marktprijs die op dat moment geldt. De precieze bedragen zijn al bekend. Voor gas gaat het om 1,45 euro per m3 gas tot een jaargebruik van 1200 m3 gas. Wat betreft elektriciteit, zal het gaan om 0,40 euro per kWh tot een jaargebruik van 2900 kWh. Ook is er voor de maanden november en december een  energiecompensatie van 190 euro per maand afgekondigd.

Gasprijzen 2023

Mocht je over dit energieplafond heen gaan, hangen de gasprijzen in 2023 af van meerdere factoren. Het draait hoofdzakelijk om de gasvoorraden en de andere voorraden van fossiele brandstoffen. Op dit moment dalen de gasprijzen weer. Dit komt doordat de Nederlandse regering haar best heeft gedaan de gasvoorraden te vullen en door het aanhoudende warme weer. Het is alleen nog maar de vraag of de energieleveranciers deze prijsdaling gaan doorvoeren naar de consument. Voor die tijd moeten we dus nog even de kachel een graadje lager houden en iets minder lang douchen. Maar wat de gasprijzen ook gaan doen in 2023, het is niet verkeerd om met zijn allen wat zuiniger te stoken en na te denken over duurzame energiebronnen.

Hoe zien de energieprijzen er in 2023 uit?