Zonne-energie in uw huis? Hier zijn enkele dingen om over na te denken


Zo ‘ n miljoen huishoudens in Nederland hebben inmiddels zonnepanelen op hun dak en zonne-energie is een steeds belangrijker onderdeel van de Nederlandse energiemix. Als u overweegt om zonnepanelen in uw huis te installeren, zijn hier enkele dingen om over na te denken.

Kosten

De kosten van het installeren van zonnepanelen op uw dak zijn afhankelijk van een aantal factoren: het aantal panelen, het type, de transformator die u kiest en de bevestigingen die ze op uw dak bevestigen. Verwacht ongeveer €4.000 tot €5.000 te betalen voor tien zonnepanelen, Exclusief btw.

Een zonnepaneel op elk dak?

Een zonnepaneel op elk dak? Niet alle soorten daken zijn geschikt voor zonnepanelen en als u in een monumentaal pand woont, mag u ze ook niet installeren. Een dak met een helling van 35 graden biedt de beste prestaties, maar steilere en vlakkere daken zijn ook geschikt. Daken op het zuiden zijn het beste, maar zelfs een dak op het noorden kan een optie zijn, zolang de tijd die nodig is om uw investering terug te verdienen geen probleem is. Een installatie zoals de Escdec-montagesystemen kan op alle soorten platte en hellende daken (schuin dak) worden gebruikt en hoeft niet in het dak zelf te worden geboord.

Zonnepanelen hebben meer nodig dan een dak

Zonnepanelen hebben meer nodig dan een dak je moet ook een geschikte locatie hebben voor de transformator – de apparatuur houdt er bijvoorbeeld niet van om te warm te worden. Hoe korter de kabels van de panelen naar de transformator, hoe minder energie u ook verbruikt. Vergeet ook niet dat de panelen zelf geaard moeten worden.

Financiële hulp

Goedkope leningen en subsidies gericht op het stimuleren van de overstap naar zonnepanelen zijn een reden geweest waarom meer mensen kiezen voor de overstap naar groene energie. Er zijn geen nationale regelingen, maar sommige lokale autoriteiten bieden speciale aanbiedingen. Als huiseigenaar, of lid van een VvE, kunt u ook een goedkope lening afsluiten om zonnepanelen te kopen. U kunt ook een teruggave aanvragen van de belasting (btw) die u over de kosten betaalt.

Wonen in huurwoning

Wonen in een huurwoning hoeft u er niet van te weerhouden uw eigen zonne-energie op te wekken. Minstens 200.000 van de woningen met zonnepanelen in Nederland worden verhuurd, voornamelijk in handen van woningcorporaties. Maar particuliere eigenaren zoals bijvoorbeeld Bouwinvest staan ook open voor het idee als huurders besluiten dat ze zonnepanelen willen.

Zonne-energie in uw huis? Hier zijn enkele dingen om over na te denken