Laat uw pv-installatie onderhouden, reinigen en monitoren

Op basis van een onderhoudscontract houden wij uw pv-installatie altijd in optimale conditie. Afhankelijk van de locatie maken wij jaarlijks of twee jaarlijks uw gehele zonnepanelen systeem schoon door het efficiënt reinigen met onze schoonmaak robot. De periodieke schoonmaak plannen wij meestal in het voorjaar zodat alle panelen schoon en vrij zijn van stof en vuil.

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen kun je het beste voor de eerste zonnige dagen laten reinigen, zodat je op de eerste mooie zonnige dag een maximale opbrengst behaald. Dus februari en maart zijn ideale momenten om je zonnepanelen te laten reinigen. 

Maar er zijn ook andere momenten om je zonnepanelen te laten reinigen, bijvoorbeeld tijdens of net na een lange droge periode, wanneer de regen geen kans heeft gehad om het vuil van de zonnepanelen af te spoelen. Of op (én in de buurt van) agrarische bedrijven net na de oogstperiode.

Opbrengst zonnepanelen reinigen

Het effect van het regelmatig schoonmaken van zonnepanelen, zowel bij grote als kleine installaties. Hieronder 2 voorbeelden:

Voorbeeld 1 (kleine installatie)

20 zonnepanelen leveren een jaaropbrengst van 6000 kWh, door vervuiling doen ze nu nog maar 4800 kWh. Op jaarbasis verlies je daardoor 1200 kWh a € 0,20/kWh, ofwel € 240 Euro. Het schoonmaken van 20 zonnepanelen kost € 230. 

Voorbeeld 2 (grote installatie)

200 zonnepanelen leveren een jaaropbrengst van 60.000 kWh, door vervuiling doen ze nog maar 48.000 kWh. Op jaarbasis verlies je daardoor 12.000 kWh a € 0,10/kWh, ofwel € 1.200 Euro. Het schoonmaken van 200 zonnepanelen kost € 800.

Het is dus financieel interessant om elk jaar je zonnepanelen te laten reinigen. Hoe vaak je je zonnepanelen moet reinigen hangt dus af van de kosten en de opbrengsten, maar minimaal 1 keer per 2 jaar.

Groen worden moet zo eenvoudig mogelijk zijn